Trainingsgroepen/trainingstijden

Home » De Vereniging » Trainingsgroepen/trainingstijden

Trainingsgroepen

Trainen bij de Scheuvelloper kan bij één van de volgende trainingsgroepen:

 • Wedstrijdgroepen:
  • Jongste pupillen (pupillen F, E, D en C
  • Oudste pupillen (pupillen B en A)
  • Junioren C en B
  • Junioren A t/m Masters
 • Toerrijders:
  • Toerrijders maandagavond
  • Toerrijders woensdagochtend/50+
 • G-schaatsers

Categorie-indeling wedstrijdrijders

 

Leeftijd op 1 juli 2017 Categorie Leeftijd op 1 juli 2017 Categorie
7 en jonger pupil F 13 en 14 junior C1 en C2
8 pupil E 15 en 16 junior B1 en B2
9 pupil D 17 en 18 junior A1 en A2
10 pupil C 19 t/m 22 Neo-Senior
11 pupil B 23 t/m 38 Senior
12 pupil A 39 en ouder Master

Jongste pupillen (pupillen F, E, D en C)

De jongste pupillengroep is voor schaatsers van 7 t/m 10 jaar (peildatum 1 juli). In de winter wordt er 2x per week getraind op het ijs. De trainingsdagen zijn woensdagmiddag en zaterdagmiddag. In de zomer kan er 1x per week worden meegedaan aan een droogtraining (dinsdagmiddag) en is er voor deze groep 1x per week skeelertraining (woensdagavond) en 1x per week fietstraining (maandagavond). In de winter kun je meedoen aan wedstrijden, deze zijn aansluitend aan het trainingsuur op de zaterdagmiddag. Vraag aan de trainer om welke zaterdagen het gaat of kijk op www.knsbgroningen.nl voor de wedstrijdkalender (Pupillen C, D, E en F).

Oudste pupillen (pupillen B en A)

De oudste pupillengroep is voor schaatsers van 11 en 12 jaar (peildatum 1 juli). In de winter wordt er 2x per week getraind op het ijs. De trainingsdagen zijn woensdagmiddag en zaterdagmiddag, voor de pupillen A ook maandagavond. In de zomer kan er 2x worden meegedaan aan een droogtraining (dinsdag- en donderdagavond) en is er voor deze groep 1x per week skeelertraining (woensdagavond) en 1x per week fietstraining (maandagavond). In de winter kun je meedoen aan wedstrijden, zowel langebaan- als marathonwedstrijden, deze zijn meestal op zaterdagmiddag na afloop van de training.

Junioren C en B

De junioren B (15-16 jaar, peildatum 1 juli) trainen in de winter op maandag- en vrijdagavond; de junioren C (13-14 jaar, peildatum 1 juli) trainen in de winter op maandagavond en zaterdagmiddag. In de zomer zijn er 2 looptrainingen, vaak samen met de junioren A en ouder, op dinsdag- en donderdagavond. Op maandagavond is er een fietstraining en op woensdagavond een skeelertraining, ook weer samen met de junioren A en ouder.

Als je in de winter wedstrijden wilt rijden kun je meedoen aan langebaan- en marathonwedstrijden. De marathonwedstrijden zijn meestal op woensdagavond en soms op zaterdagochtend en de langebaanwedstrijden op zaterdag- of zondagavond.

Junioren A, Neo-Senioren, Senioren en Masters

De Junioren A (17 & 18 jaar), Neo-Senioren (19 t/m 22 jaar), Senioren (23 t/m 38 jaar) en Masters (39 jaar en ouder) -peildatum 1 juli- trainen in de winter op maandag- en vrijdagavond en woensdagmiddag. In de zomer zijn er 2 looptrainingen op dinsdag- en donderdagavond. En er is op maandagavond een fietstraining en op woensdagavond een skeelertraining.

Als je in de winter wedstrijden wilt rijden kun je meedoen aan langebaan- en marathonwedstrijden. De marathonwedstrijden zijn meestal op woensdagavond en soms op zaterdagochtend en de langebaanwedstrijden op zaterdag- of zondagavond.

Toerrijders

Onze schaatsvereniging heeft een grote groep enthousiaste toerrijders (leden zonder wedstrijdlicentie), variërend in de leeftijd van 16 tot plm. 80 jaar. Leden die de schaatssport graag beoefenen, maar geen belangstelling hebben om op wedstrijdniveau te trainen. Je hebt de keuze tussen de toerrijdersgroep maandagavond en de toerrijdersgroep woensdagochtend, deze laatste groep is tevens de 50+ groep.

De toerrijdersgroep maandag traint in de winter op maandagavond. De toerrijdersgroep woensdag/50+ traint in de winter op woensdagochtend tijdens het publieksuur van 10.00 – 11.30 uur en/ of donderdagavond van 19.00 – 20.15 uur.

De toerrijders maandag kunnen in de zomer op donderdagavond meedoen aan een looptraining, op maandag aan de fietstraining en op woensdagochtend aan de skeelertraining.

De toerrijders woensdag/50+ kunnen desgewenst hun lidmaatschap uitbreiden met een zomerlidmaatschap. Zij kunnen dan op woensdagochtend meedoen aan de skeelertraining.

G-schaatsers

De training voor G-schaatsers is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking die onder deskundige leiding de schaatssport willen (leren) beoefenen. Sommigen maken voor alle zekerheid nog gebruik van een rekje, anderen zijn al ervaren schaatsers en zijn bezig om de fijne kneepjes van de schaatssport onder de knie te krijgen en hun techniek bij te schaven. Indien gewenst kan men meedoen aan onze clubwedstrijd. Zoals bij al onze trainingsgroepen ook het geval is, staan woorden als gezelligheid en ontspanning bij ons hoog in het vaandel.

Er wordt 1x per week getraind op dinsdagmiddag. We hebben een aantal enthousiaste trainers voor deze groep en er zijn vrijwilligers aanwezig om de schaatsers op- en rond de baan bij te staan.

Na een geslaagde proef in 2005 neemt deze trainingsgroep inmiddels een eigen plaats in binnen onze vereniging, o.a. door deelname aan onze eigen clubkampioenschappen, maar zij hebben ook meegedaan aan een aantal G-activiteiten, zoals deelname aan nationale en internationale wedstrijden voor G-schaatsers en uitstapjes naar de G-schaatsdagen.

Algemene informatie voor alle trainingsgroepen

Elke trainingsgroep wordt onderverdeeld in een aantal niveaugroepen van beginner tot gevorderde. Het aantal niveaugroepen is afhankelijk van de totale grootte van de groep, maar gestreefd wordt naar gelijke sterkte en gelijk niveau binnen een groep.

Tijdens de wintertrainingen op het ijs wordt veel aandacht besteed aan de individuele schaatstechniek, zoals het recht op de schaatsen staan, het rijden op het rechte eind, de zijwaartse afzet, bochtentechniek etc. Verder wordt gewerkt aan het ontwikkelen van snelheid en uithoudingsvermogen door duurtraining. Je wordt voorbereid op het rijden van wedstrijden of toertochten, al naar gelang je eigen wensen hierin en welke trainingsgroep je hebt gekozen.

Onze zomertrainingen bestaan uit looptrainingen, fietstrainingen en skeelertrainingen en al deze trainingen staan in het teken van algemene conditie en specifieke schaatsoefeningen. Er wordt gewerkt aan de loopvorm, het evenwicht, de schaatszit, de afzet, de armbeweging en de bochtentechniek. Vooral bij de pupillengroepen gaat de training veelal in spelvorm.

Algemene informatie voor de wedstrijdgroepen

Als je je hebt aangemeld voor een wedstrijdgroep wordt er een wedstrijdlicentie voor je aangevraagd. Het is overigens niet verplicht om aan wedstrijden mee te doen. Ben je 25