Sjeek Spier: PISPOTJES

Nieuws » Sjeek Spier: PISPOTJES

10 december 2017

Dat moet in Rusland een criminele bende zijn geweest waar de maffia nog van had kunnen leren. Ga er maar aanstaan. Elke avond pispotjes verwisselen zoals de beste goochelaars hun balletje-balletje bekers verwisselen om het publiek te misleiden. Die wisseltruc door een gat in de muur hoefde per slot van rekening maar mis te gaan met de urine van de zuster van de tante van de buurvrouw van het hoofd dopingbureau en Dennis Yuskov had zomaar zwanger uit een dopingcontrole kunnen komen.

Een hooggeplaatste Rus kreeg last van zijn geweten of simpelweg te weinig betaald en verlinkte de boel. Nu is Moskou in last. Want geen Russen op de Spelen, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten. Nou ja, behalve dan Russen die kunnen aantonen dat zij schoon zijn. Zij mogen onder neutrale vlag meedoen. Een daadkrachtig en redelijk IOC-besluit, hoor ik om mij heen. Waar men dat oordeel op baseert is mij een raadsel, want het besluit cultiveert juist competitievervalsing. Ik vermoed zelfs doorgestoken kaart.

Kijk, het IOC begreep dat het een daad moest stellen. Maar ja, Spelen zonder Russen zijn gedevalueerde Spelen. Dus moest een list worden verzonnen. Want waar haal je zo gauw ‘schone’ Russen vandaan? Russische schaatsers genoeg, maar die moeten zich wel eerst plaatsen. De list zou best eens een akkoordje met de Internationale SchaatsUnie (ISU) kunnen zijn. Ook die heeft er namelijk belang bij dat Russische schaatsers aan de start verschijnen. Hoe meer landen immers Olympisch schaatsen, hoe meer de ISU schaatsen kan promoten als mondiale sport. Hoe dat akkoordje er zou kunnen uitzien? Heel simpel, de ISU laten tijdrekken.

Begint er nog niks te dagen? Vraag je dan eens af waarom de ISU de levenslange schorsingen nog niet heeft overgenomen, die het IOC Russische schaatsers heeft opgelegd. Zeker, de ISU zegt nog niet alle bewijzen te hebben gezien, maar snapt heus wel dat zij vroeg of laat moet volgen als een instituut met het statuur van het IOC zodanig evident bewijs zegt te hebben dat de zwaarst denkbare maatregelen zijn gerechtvaardigd. Toch rekt de ISU tijd. Is dat misschien omdat de puntentotalen van het worldcupcircuit meebepalen hoeveel schaatsers een land mag afvaardigen naar de Spelen? Ofwel, is het om erkende dopingzondaars als Fatkolina, Yuskov, Rumjantsjev en Kulizhnikov nog even tickets bijeen te laten schaatsen voor ‘schone’ Russische schaatsers?

Edoch, akkoordje of niet, het tijdrekken van de ISU gaat dus hoe dan ook ten koste van andere schaatsers en is daarmee net zo’n schending van Olympische sportiviteit als het verwisselen van potjes pis.

Tot betere tijden,

Sjeek Spier