Sjeek Spier: ONMENSELIJKE SPORT

Nieuws » Sjeek Spier: ONMENSELIJKE SPORT

26 februari 2017

Boksen? Ik moet niks hebben van dat onwaardige verbouwen van elkaars bakkes. Het is een onmenselijke sport!
Worstelen? Van hetzelfde laken een pak. Dat uit het lid draaien van elkaars ledematen is net zo onwaardig als op elkaars gezicht timmeren. Kortom, ook een onmenselijke sport.
Darten? Hou toch op. Een sport waarvoor je naar de kroeg moet om te trainen, zodat je ruim tweehonderd en vijftig pond weegt tegen de tijd dat je kampioen wordt, noem ik een onmenselijke sport.
Wielrennen? Lijkt wel aardig, een beetje toeren door Frankrijk ‘s zomers. Maar een sport waarbij je de hele dag op een zeteltje zit die je de vruchtbaarheid ontneemt, noem ik zonder meer een onmenselijke sport.
Dressuur? Kan niet gezond zijn als je gebit er na verloop van tijd net zo gaat uitzien als dat van de Bonfires en de Salinero’s waarop je rijdt. Dus, moet het wel een onmenselijke sport zijn.
Motorracen? Wat denk je dat ik vind van een sport waarbij je telkens weer je leven in de waagschaal stelt? Dat vind ik natuurlijk een onmenselijke sport.
Voetbal? Volgens mij is er weinig menselijks aan een sport waarbij je elkaars enkels kapot schopt en elkaars moeder een hoer noemt. Het is ronduit een onmenselijke sport.
Marathonlopen? Dat de winnaars juist de nakomelingen zijn van de Afrikanen die het genetische voordeel hadden dat ze harder konden lopen dan de slavenhandelaren die hen probeerden te vangen, maakt marathonlopen in historisch perspectief gezien, een onmenselijke sport.
Zwemmen? Als een mens in het water had moeten liggen, had hij wel kieuwen en vinnen gehad. Ik kan het dan ook moeilijk anders duiden dan als een onmenselijke sport.
Gewichtheffen? Je gaat toch niet voor de lol gewichten tillen als je weet dat tachtig procent van de bouwvakkers daarmee reeds een hernia heeft opgelopen? Ik kwalificeer dat als een onmenselijke sport.
Turnen? Epke slingert zich dan wel fraai als een aap rond de rekstok, maar zelfs de lenigste aap valt wel eens uit de boom of van de rekstok. Ik concludeer: onmenselijke sport.
Tennis? Moet ik serieus aangeven wat ik vind van een sport met de stuitend arrogante puntentelling van vijftien punten voor slechts één enkel goed geslagen balletje? Nou vooruit dan. Dat vind ik een onmenselijke sport.
Edoch, de meest onmenselijke onder de onmenselijke sporten is schaatsen. Niets in de sport is namelijk letterlijk onmenselijker dan je vooruit bewegen door zijwaarts af te zetten.

Tot betere tijden.
Sjeek Spier